Solar Enerji Marketiniz
1500 TL ve Üzeri Ücretsiz Kargo

Menü

28.06.2022

Akü Çeşitleri Nelerdir?



 

Aküler içeriklerine göre birden fazla kategoriye ayrılmaktadır. Bu baÄŸlamda akü çeÅŸitleri nelerdir sorusu merak edilerek araÅŸtırılmaktadır. Aküler; nikel demir, nikel kadminyum, gümüÅŸ ve çinko gibi birçok çeÅŸitlere ayrılmaktadır. Otomobillerde en çok kullanılan çeÅŸidi ise, kurÅŸun asit akülerdir. KurÅŸun asit aküler de kendi içlerinde kuru akü ve sulu akü olmak üzere iki kategoriye ayrılmaktadır.
En çok kullanılan sulu akü çeÅŸidi ise; Starter ya da SLI olarak adlandırılan klasik ÅŸekildeki akülerdir. Günümüzde Start-Stop teknolojisini kullanan araçların yaygınlaÅŸması ile beraber klasik akülere oranla daha yüksek performans, dayanıklılık ve yüksek ÅŸarj kabulüne sahip Start-Stop aküler de daha fazla tercih edilmeye baÅŸlamıştır.
 

Aküler Nasıl Çalışır?

Akünün çalışma prensibi piller ile benzerlik göstermektedir. Aküler bir pozitif bir de negatif olmak üzere iki kutuptan oluÅŸur. Bu kutuplar araçtaki klima, silecek, radyo ve motor ateÅŸleme sistemine baÄŸlı durumdadır. Bataryanın içerisinde hücre adı verilen altı bölüm yer almaktadır. Her hücrede iki elektrot takımı bulunur.
Bir hücrede toplam 16 plaka yer alır ve  plakalar pozitif ile negatif plak olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Pozitif plakalar kurÅŸun dioksit, negatif plakalar ise kurÅŸun içermektedir. KurÅŸun oksit ile kaplı pozitif plaka elektronları içeri taşımaktadır ve kurÅŸundan oluÅŸan negatif plaka ise elektronları serbest bırakır. Plakaların bir araya gelmesi ile sıkıştırılmış ızgaralar meydana gelmektedir.
Plakalar %65’i sudan, %35’i ise sülfürik asitten oluÅŸan karışım içinde yüzmektedir. Bu sıvı aküde elektriÄŸi ileten elektrolit görevi görür. Plakaların sıvı ile etkileÅŸimi sonucunda elektron adı verilen partiküller meydana gtelir ve elektronların ızgara içindeki hareketleri ile aracın çalışması için gerekli enerji oluÅŸmaktadır.
 

Akülerin Görevleri Nelerdir?

Elektrik enerjisini kimyasal enerji olarak biriktirip, gerektiÄŸinde kullanma imkanı veren cihazlara akü adı verilmektedir. Piyasada batarya, akümülatör, biriktireç ve akım toplar isimleri ile de anıldığını duyabileceÄŸiniz akü, otomobilin kullandığı elektrik enerjisinin kaynağını oluÅŸturmaktadır ve akülerin görevleri kısaca ÅŸu ÅŸekildedir; 
Aracın hareket edebilmesi için marÅŸ motorunu çalıştıracak akımı vermektedir,
Araç radyosu, kaloriferler, araç içi lambaları gibi elektrik sayesinde çalışan araçlara akım göndererek çalışmalarını saÄŸlamaktadır,
Voltaj ve amperaj dengelemesi sayesi ile yüksek devirlerde alıcıların zarar görmesini engellemektedir.

 

Sulu Akü ve Jel Akü Nedir?

Mevsim koÅŸullarına göre saf su eklenmesi gerekli olan akülere sulu akü denilmektedir. Bu aküler bakımlı akü adı ile de anılmaktadır. Bu sulu aküleri, özellikle yaz aylarında sık sık kontrol etmek gerekmektedir. Bu tip aküler kullanıldığı zaman su seviyesinin plaka seviyesinin altına düÅŸmemesine, aküyü sarsıntılardan etkilenmeyecek ÅŸekilde sabitlemeye ve aynı zamanda ÅŸarjsız bırakmamaya özen göstermek gerekmektedir.
Kuru akülerin bir çeÅŸidi olan ve içerisinde jel kıvamında elektrolit bulunan akülere jel akü denilmektedir. Bakımsız akü adı ile de anılan jel aküler su ilavesi gibi ekstra bakım gerektirmezler. Jel akülerin sulu akülerden farkı kısaca ÅŸunlardır:   

Start-Stop Akü Nedir?

Start-Stop teknolojisi ile  beraber yeni nesil otomobillerde ihtiyaç duyulmadığı an motor çalışmayı durdurmaktadır. YoÄŸun trafikte ya da kırmızı ışıkta durulduÄŸu zaman motor da durduÄŸu için maksimum ÅŸekilde yakıt verimliliÄŸi saÄŸlanmış olmaktadır.
Bu yeni nesil otomobiller için özel olarak üretilmiÅŸ start-stop özellikli aküler ise; otomobilin ihtiyaç duymuÅŸ olduÄŸu enerjiyi sürekli olarak saÄŸlamak amacıyla görev yapmaktadır. Start-Stop akünün farklarına bakıldığında yüksek ÅŸarj alma ve yüksek çevrim ömrüne sahip oluÅŸları bir hayli dikkat çekmektedir.
 

Akü Bakımı Nasıl Yapılır?

Akülerin uzun süre iÅŸlevlerini yerine getirebilmeleri için periyodik olarak belirli zaman aralıklarında bakımlarının yapılması gerekmektedir. Bakımları yapılmayan aküler, aracın performansını düÅŸürebileceÄŸi gibi yolda kalınmasına da sebep olabilmektedir. Serviste akü bakımı yaptırılabileceÄŸi gibi basit birkaç adımla akünün bakımını kendi imkanlarınız dahilinde yapabilmeniz mümkündür.